Currently @ menneske.org  ::  Compendium  ::  Business blog  ::  Personal blog  ::  Gallery  ::  by Svein-Magnus Sørensen

Logo
    Don't look back, they might be gaining on you.
Design & content
Telcontar 20©03M a t s i d e n

Oppskrifter fra et studentkjøkken

Her finner du oppskrifter på de vanligste rettene jeg pleier å lage på mitt kjøkken. Dersom noen har gode forslag på andre retter eller finner noen feil på denne siden, vær så snill å ta kontakt


Meny:Biffstrimler med tomat og pesto

150 g biffkjøtt i strimler
1 liten løk
¼ squash
2 ss soltørkede tomater (i olje)
2 ss pesto
50 g pasta
Tomatpurè
Parmesanost (revet)
Salt og pepper
Tid: 10 minutter
Passer til: 1 porsjon
Pris pr. porsjon: 45 kr

Brun kjøtt og grovhakket løk i en stekepanne med olivenolje i noen minutter. Tilsett soltørkede tomater og squash i terninger. La det surre i et par minutter, og bland deretter inn salt, pepper og pesto. Ha i litt vann (evt med litt tomatpurre i) dersom det er for tørt. Hell det hele over ferdigtrukket pasta, og strø parmesanost over. Pynt gjerne med oliven og basilikumblader (hvis du har).

Fransk Løksuppe

1 stk buljongterning
1 fedd hvitløk
4 skiver loff
4 dl revet ost
2 ss smør
4 stk stor løk
1 l vann
Salt og pepper
Tid: 45 minutter
Passer til: 4 porsjoner
Pris pr. porsjon: 8 kr

Skjær løken i tynne ringer som skal brunes i smør sammen med hakket hvitløk (kan sløyfes). Hell på vann, tilsett buljongterning og la suppen småkoke til løken er godt mør, ca. 30 minutter. Krydre suppen etter smak med salt og pepper og fordel den deretter i fire ildfaste suppeboller. Loffskivene skal ristes og skjæres i terninger før de fordeles i suppebollene. Til slutt skal osten strøs over før man gratinerer suppen under grill eller i varm ovn ved 250° i 4-5 minutter. Serveres varm.

Fransk Krydderomelett

8 egg
8 ss vann
300 gram revet ost
325 gram skinke
Krydder etter ønske
Tid: 15 minutter
Passer til: 4 porsjoner
Pris pr. porsjon: 24 kr

Bland egg og vann i en bolle. Bland inn salt og pepper, samt annet ønsket krydder, f.eks: Oregano, Hvitløkspulver, Paprikapulver, Gressløk, Rosmarin og Timian. Bland til slutt inn den revne osten og skinken skåret opp i terninger, og del røren i to like deler. Stek hvor del i en panne på middels varme til omeletten er gylden på toppen. Hvis den er for tykk kan man skrape i bunnen under stekning for å få litt omskiftning av røren slik at alt stekes jevnt uten at den blir svidd.
Serveres med brød og frisk salat.

FrossenPizza v2.0

1 frossenpizza
1 tomat
1 løk
300 gram revet ost
325 gram skinketerninger eller stekt kjøttdeig
Tomatsaus
Diverse krydder
Tid: 20 minutter
Passer til: 3 porsjoner
Pris pr. porsjon: 43 kr

Ta av eventuelt garnityr som ananas eller pepperoni fra frossenpizzaen. Stek pizzaen i 5 minutter på 225 grader og ta den ut av ovnen. Legg til all ønsket garnityr (f.eks. krydret kjøttsaus passer svært bra på enkelte pizzaer), samt den opprinnelige garnityren. Stek deretter pizzaen til den er ferdig og server etter litt nedkjøling. Forstekingen er nødvendig for å unngå at bunnen blir vassen dersom man skal ha mye saus eller tomater på, eller hvis det er en svært fet pizza (som Big1 Classic).

Fårikål (Bøtte med Bæææ)

1 kg fåre- eller lammekjøtt
1,5 kg hodekål
1 kg poteter
1 ss smør
3 ss hvetemel
1 ss salt
2 ss hel pepper
4 dl kokende vann
Tid: 2+ timer
Passer til: 6 porsjoner
Pris pr. porsjon: 20 kr

Vask kjøttet og del det i passe serveringsstykker og del deretter hodekålen i båter og skjær bort midtstilken. Ha smør i bunnen av pannen om kjøttet er magert og legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, med mel, salt og pepper mellom lagene. De feteste kjøttstykkene skal være helt i bunnen, og det skal være kål som øverste lag. Hell det kokende vannet i gryta og la det hele småkoke til kjøttet er mørt. Du bør minst la det koke i 1,5-2 timer, men la gjerne gryta stå i opptil 3-4 timer på svak varme. Rør ikke i fårikålen under kokingen, men drei litt på innholdet så det ikke koker fast. Serveres med kokte poteter, og danderes gjerne med litt finklipppet persille!

Pasta Carbonara

300g pasta
200g bacon
1 bunt vårløk eller en liten purre
1 fedd hvitløk
3dl cremè fraiche eller fløte
Fersk champinjong, paprika eller lignende.
Tid: 15 minutter
Passer til: 2 porsjoner
Pris pr. porsjon: 35 kr

Fres champinjongene, bacon, paprika, løk og hvitløk i en panne i angitt rekkefølge. Etter noen minutter heller du cremè fraiche eller fløte over og lar det surre mens pastaen koker. Hell carbonarasausen over pastaen på to fat og server med nykvernet pepper.

Pasta med mozarella og tomater

300g pasta
2 ss Pesto av valgfri type
1 stor mozarellakule eller mange små
1 kurv cherrytomater
Tid: 15 minutter
Passer til: 2 porsjoner
Pris pr. porsjon: 30 kr

Kok pasta som angitt på pakken og bland inn 2 store spiseskjeer Pesto, mozarella i småbiter og halve cherrytomater. La retten stå litt under lokk e.l. til osten har smeltet og tomatene er blitt lune før servering. Som et alternativ kan det også serveres med røkelaks i biter, pesto og parmesanost.

Pastagryte med edelgris (HOT!)

400g strimlet svinekjøtt
500g Gnocchi pastaskjell
1 boks opphakkede tomater
1 løk
1 boks ananas i biter
1 boks mais
1/4 glass jalapeños
3dl Creme Fraiche
1 glass mango chutney Diverse krydder
Tid: 25 minutter
Passer til: 6 porsjoner
Pris pr. porsjon: 20 kr

Brun svinekjøttet på sterk varme, kok pastaskjellene etter oppskrift på pakningen og kutt løken i små biter. Ha tomatene, løken, ananas(m/saft), mais, jalapeños(UTEN saft) og creme fraiche i en kasserolle og la det få et oppkok. Krydre etter smak med salt, pepper og chili. Bland det stekte kjøttet forsiktig inn i gryten, og la det småkoke i 12-15 minutter. Bland pastaskjellene inn helt til slutt og server med en spiseskje mango chutney og en stor mugge vann :)

Pesto (hjemmelaget!)

1 fedd hvitløk
1 ts grovmalt pepper
2 ss pinjekjærner (eller valnøtter)
2 terninger fersk parmesan
2 ss balsamico
2-3 dl olivenolje

Farger:
Grønn: 1 fersk basilikumplante
Rød: 50 gram søltørkede tomater i olje
Sort: 50 gram sorte, stenfrie oliven
Tid: 3 minutter
Passer til: 4 porsjoner
Pris pr. porsjon: 4 kr

Bland alle ingrediensene og kjør dette i foodprocessor ½ til 1 minutt (eller bruk stavmikser). Ha deretter i olivenolje, start med 1 ½ dl og fyll på til ønsket konsistens er oppnådd. Pesto brukes som ingrediens i mange andre retter, spesielt til pasta. Den kan oppbevares i en tett boks i kjøleskap eller fryses.

Pølse og potetmosgrateng

12 grillpølser
2 poser potetmos
1 pakke revet ost
Ketchup

Tid: 45 minutter
Passer til: 4 porsjoner
Pris pr. porsjon: 20 kr

Skjær pølsene i biter og stek dem noen minutter i olivenolje. Tilsett deretter masse ketchup i stekepannen og la pølsebitene surre i ketchupen en stund. Legg pølsebitene deretter i bunnen av en ildfast form før du sprer ferdiglaget potetmos over pølsene. Dekk det hele med revet ost og gratiner i stekeovn ved 200 grader i ca. 30 minutter. Serveres med ketchup, sennep og nykvernet pepper.
Man kan også ha tomater, gulrøtter, eller annen passende frukt eller grønnsaker mellom pølsene og potetmosen før den gratineres.

Stekt seifilet i rømmesaus med lime

500 gram stekt seifilet
1 pk røsti-poteter (ca. 12 stk)
100 gram myk-brunstekt løk
3 dl seterrømme
1.5 dl melk
4-5 ss limesaft eller sitronsaft
Tid: 15 minutter
Passer til: 2 porsjoner
Pris pr. porsjon: 51 kr

Seifileten og løken varmes, og røstipotetene stekes i en panne med litt fett i henhold til oppskriften på pakken. Rømmen has i en stekepanne sammen med melken og røres ut på middels varme til den har en jevn konsistens. Limesaften tilsettes og røres inn mens sausen får småkoke noen minutter litt i stekepannen, gjerne sammen med det som måtte bli igjen av fett og sei eller potetrester. Sausen skal ikke være for tynn, så la den gjerne dampe av seg litt væske før den tas av platen for servering. Plasser poteter, sei og løk på tallerken og hell deretter sausen over. Serveres straks.

Retten kan enkelt tilpasses en person ved å bruke halve pakker med røstipoteter, løk og rømme, og passer da godt til to middager med relativt få dager imellom. Sausen kan også lages med sei og poteter i pannen, men det blir da vanskelig å få blandet den godt. Jeg anbefaler derfor å lage sausen i en tom panne og deretter ha sei og potetene tilbake i sausen dersom disse ønskes 'druknet'.

Jeg bruker vanligvis røstipoteter fra Frionor, Hoff Mykstekt løk, Tine Seterrømme og Lettmelk. Seien får jeg ferdigstekt fra mamma men kjøpfisk fungerer sikkert bra det og ;)

Spaghetti med krydret kjøttsaus

400 g kjøttdeig
1 boks skinke (325g)
2 løk
2 bokser hermetiske tomater
2 bokser tomatpure
1 pk spaghetti
1 pk revet ost
4-5 ss limesaft eller sitronsaft
Diverse krydder
Tid: ca.1 time
Passer til: 5 porsjoner
Pris pr. porsjon: 32 kr

Skjær opp løken og kutt skinken i terninger. Stek kjøttdeigen og løken i en stor panne og krydre etter ønske. Ha i de hermetiske tomatene og skinketerningene når kjøttdeigen er stekt, og bland deretter inn tomatpurè og limesaft. Krydre etter smak med salt, pepper og chilikrydder. La sausen småkoke fram til ønsket konsistens oppnås. Mens sausen koker kan man tilberede spaghettien etter oppskriften på pakken. Plasser den ferdige spaghettien på tallerken, hell ønsket mengde saus over og topp det hele med revet ost. Serveres straks.

Retten kan tilpasses en person ved fryse ned sausen i porsjonsmengder for oppvarming ved senere anledninger. Jeg anbefaler da at man koker ut det meste av væsken fra sausen ved tilberedning og tilsetter vann igjen når den skal varmes opp. For svake ganer kan mengden krydder og tomatpurè reduserers.

Jeg foretrekker fersk kjøttdeig og ferske krydder. Eldorado tomatpurè og hermetiske tomater, Toro spaghetti, Stabburets Picnic-skinke, og revet Jarlsbergost. Dersom smaken blir for fyldig kan den lettes litt med Rømme eller Crème Fraiche.

Toastsandwich Deluxe

4 toastloff
4 skiver kokt skinke
4 skiver ost
Tomatpurè eller Ketchup
Grillkrydder
Tid: 5 minutter
Passer til: 1 porsjon
Pris pr. porsjon: 26kr

Smør to av skivene med tomatpurè, og legg skinke og ost lagvis med ost på toppen. Dryss grillkrydder over før de andre skivene legges over og det hele stekes noen få minutter i et toastjern, vaffeljern, en stekepanne, stekeovn eller i mikrobølgeovn. Sistnevnte anbefales ikke da det ikke gir den stekte smaken, men dersom man ikke har tilgang på toast- eller vaffeljern og ikke har tid å bruke stekepanne eller stekeovn er det en mulighet for å få varmet smørbrødet.

Denne retten kan varieres i det uendelige:

 • Tomatpurè og skinke kan byttes ut med 'Pizzafyll' på boks
 • Loffskivene kan byttes ut med grovbrød eller hamburgerbrød
 • Ekstra garnityr som tomater og løk kan legges til
 • Hvitløksmasse, chilikrem, mangochutney, og/eller en god salat er bra tilbehør.
 • Hvitløksbrød med ost og tomat er en klassiker fra Peppes
 • Forskjellige stekemåter gir forskjellig smak.

  Tomatsuppe Deluxe

  1 pose tomatsuppe
  2 hardkokte egg
  1.5dl makaroni
  1 boks grovhakkede hermetiske tomater
  1 presset hvitløk
  1 Knorr urteterning
  Diverse ferske krydder
  Tid: 10 minutter
  Passer til: 2 porsjoner
  Pris pr. porsjon: 20kr

  Tilbered tomatsuppen og makaronien på vanlig måte etter oppskrift på posen. Tilsett makaroni, tomater, hvitløk, urteterning og krydder i supppen. Serveres med godt brød og egg i båter, samt en persillekvast på toppen.

  Middagspannekaker med bacon

  3 egg
  1 liter melk
  1 dl sukker
  3 ts salt
  7 dl mel
  0,5 - 1 kg bacon eller flesk
  Tid: ca. 1 time
  Passer til: 6 porsjoner
  Pris pr. porsjon: 22 kr + pålegg
  (Pris uten bacon: 5 kr + pålegg)

  Bland egg, melk, salt, sukker og mel i en bolle til en tykk røre. La røren svelle i minst 30 minutter. Kutt bacon eller flesk opp i små strimler og stek mens røren sveller, ta vare på fettet og ha baconbitene i en skål. Stek pannekakene på middels varme i baconfettet og dryss noen baconstrimler over hver pannekake. Bruk en stor øse så pannekakene oppnår 'middagstykkelse', det skal IKKE være tynne dessertpannekaker. Legg de stekte pannekakene under lokk så de holder seg varme og ikke blir harde, eller server fortløpende. Serveres vanligvis med søtt syltetøy (jordbær, blåbær, bringebær) eller sukker.

  Dersom man ønsker tynne dessertpannekaker må røren lages tynn, og det skal brukes sterk varme og en liten øse. Man kan da med fordel sløyfe saltet og gjerne ha flere egg i røren. Slike dessertpannekaker passer fint å servere med iskrem eller vaniljesaus, eller som tilbehør under andre desserter. For de mer avanserte kan pannekakene flamberes i en cognacsaus eller danderes på kunsterisk vis.

  Mer alternative serveringstips for pannekaker:

 • Ha litt sjokolade eller nugatti i pannekaken før den er ferdigstekt, slik at den fylles med smeltet sjokolade. Det passer også bra med bananbiter sammen med sjokoladen i denne varianten.
 • Kokt skinke er en bra erstatning for baconflesk. Legges kald på ferdigstekte pannekaker.
 • Man kan stable opp en kake med diverse fyll og krem imellom hvert lag.
 • Pannekakene kan rulles med pizzafyll eller kjøttsaus og deretter gratineres med ost.
 • Eller de kan serveres med lønnesirup på amerikansk manèr.

  Innbakte vafler med ost

  1 Pose Vaffelmix / Annen vaffelrøre
  1 dl smør/margarin
  Brunost eller hvitost
  Tid: 15-45 minutter
  Passer til: 4 porsjoner
  Pris pr. porsjon: 7 kr

  Lag vaffelrøren som angitt på pakken / i annen oppskrift, og bland deretter i flytende smør hvis det ikke er gjort allerede. Ha en halv øse vaffelrøre i et varmt vaffeljern og smør denne utover. Legg deretter noen skiver ost i jernet og ha en halv øse til med røre over osten. Lukk jernet og stek til vaffelplaten er gyllenbrun. Personlig synes jeg innbakte vafler smaker best med brunost.
  Serveres med andre vaffelkompatible pålegg som syltetøy eller smør.  Basisvarer for matlaging:

  • Olivenolje
  • Flytende Melange
  • Salt, Pepper og diverse andre krydder
  • Grillkrydder, Piffi, og diverse andre krydderblandinger
  • Chilipepper og sitronpepper bør være tilgjengelig.

  Prisene brukt til beregning:

  • 1kg Mel: 12 kr
  • 1kg Sukker: 18 kr
  • 6 Egg: 14 kr
  • 1 porsjon Brød: 4 kr
  • 1l Melk: 10 kr
  • 3dl Rømme: 20 kr
  • 1pk Bogskinke: 34 kr
  • 1pk Kokt skinke: 24 kr
  • 400g Kjøttdeig: 35 kr
  • 250g Bacon: 50 kr
  • 500g Seifilet: 50 kr
  • 1 boks Tomater: 10 kr
  • 1 boks Tomatpure: 6 kr
  • 4 Løk / 4 Tomater: 10 kr
  • 100g stekt løk: 5 kr
  • 500g Spaghetti: 11 kr
  • 300g revet Ost: 40 kr
  • 1pk Røstipoteter: 25 kr
  • Frossenpizza: 40 kr
  Krydder, limesaft og andre småingredienser regnes ikke i prisen.
 •